Allergia ellen mit érdemes tenni, ha már kipróbáltunk sok gyógyszert és csodaszert? Vagy nem akarjuk végig járni a szenvedés útját? Ha kíváncsi vagy itt megtudhatod mi a megoldás az hogy élsz-e vele az már a Te dolgod...

Allergia ellen megoldások

Allergia ellen recept nélkül?

2016. január 03. - Tudaseso

Korábban az allergia ellen csak ideig-óráig ható szerek voltak recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban. Örüljünk vagy ne, hogy bővült a paletta? Eddig azt mondták, oka van az antihisztaminos szerek vénykötelességének.

Mi sem nehezebb, mint nyári allergiaszezonban allergológust találni. "Parlagfűszezonban szabadságra menni? Hát nem akarnak kaszálni?" - panaszkodott allergiás ismerősöm fanyar humorral. A légúti allergiával kapcsolatos aktuális kérdésekkel Dr. Gálffy Gabriella egyetemi adjunktust, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika allergológusát kerestük meg, aki a szűnni nem akaró betegáradat közepette, elnézést kérve, ötször kért későbbi visszahívást. Végül legalább tíz órás rendelés után szakított időt, hogy megossza velünk értékes tapasztalatait.

Mennyire lehet nyomára bukkanni az allergéneknek?
Mindig megcsináljuk az allergiateszteket, de segítségével csak a legfőbb allergéneket lehet megtudni. Az ambulancián rutinszerűen használt bőrteszt, a Prick-teszt mindössze 14 allergén megtalálását jelenti. Természetesen, ennél szükség esetén sokkal többre is van lehetőség, de nagy részük általában ismeretlen marad. Így sok esetben csak a tünetekből tudjuk, hogy allergiával van dolgunk, és az allergén ismerete nélkül kezdjük el kezelni a betegeket.

A betegnek fontos tudni, hogy az allergén ismerete nélkül is lehet kezelni, ha annyi bizonyos, hogy allergiás panaszokkal állnak szemben?
Igen. Ilyenkor a tünetek vezérelnek a kezelésben. A panaszok és a panaszok erőssége alapján állítjuk be a kezelést.

Mi a kezelés menete? Mit használnak első körben?
Általánosságban, ha csak náthás, orrtünetek jelentkeznek, akkor első lépésben orrsprayt alkalmazunk, ha orr- és szemtünetek is jelentkeznek, akkor már antihisztamin tablettát javaslunk, és ezt egészítjük ki lokális készítményekkel. Mindig egyénre szabottan választjuk meg, hogy mikor, miből, mennyit javaslunk.

Helyes döntésnek tartja-e, hogy antihisztamin-készítmények immár vény nélkül is elérhetőkké váltak a betegek számára? Segít-e ez az allergiás betegek állapotán?

 

 

Igen, nagyon hasznosnak tartom, feltéve, hogy a beteg jól használja ezeket a készítményeket. Ezek ugyanis arra valók, hogy áthidalják azt az időszakot, amíg valaki eljut a szakorvoshoz, aki aztán a legjobb, legkorszerűbb gyógyszereket tudja felírni. Az embereket a könnyen elérhető gyógyszer hajlamosíthatja arra, hogy a megszerzett ellenszerrel megelégedjenek. Ezért nagyon fontos, hogy mit mond a háziorvos, és természetesen sok minden függ a beteg fegyelmétől is. Ha a beteg egy jó darabig a vény nélkül kapható szerekkel kezeli magát, hátrányos helyzetbe kerül, hiszen szakorvosi javaslatra jóval korszerűbb készítményt is kaphatna.

E gyógyszerek még csak nemrég kerültek be a vény nélkül kapható szerek körébe, mi a tapasztalata, hogyan alakul a gyakorlat az intézkedést követően?
Nálunk a klinikán jók a tapasztalatok. Legalábbis a környékbeli háziorvosok megfelelően tájékoztatják a betegeket. Javasolják nekik a vény nélkül kapható allergiagyógyszereket, de felvilágosítják őket, és egyúttal kezükbe nyomják a szakorvosi beutalót. A gyógyszer arra a rövid időre, míg a beteg eljut hozzánk -, mondjuk, mert munka miatt nem tud jönni, vagy, mert egyszerűen csak két héttel későbbre kap időpontot, - nagyon fontos.

Az allergia inkább generalizálódásra és rosszabbodásra hajlamos, de hallani olyat is, hogy valakinek elmúlik. Lehet ebben reménykedni?
Igen, bár tényleg ez a ritkább. Egyrészt a jól beállított kezelés is okozhatja, másrészt, ha - például penészgombák esetén sikerül a környezetből eltávolítani az allergént, sokat enyhülhetnek, csaknem el is tűnhetnek a panaszok. Az is előfordul, hogy valaki hosszabb időre külföldre, olyan területre utazik, ahol lényegesen kevesebb a pollen, vagy pedig egészen más növények szórják virágporukat, amelyekre az érintett nem allergiás. Ilyenkor megtörténhet, hogy akár évekre is megszűnnek a tünetek, mert bizonyos időbe telik, míg a szervezet itthon újra érzékeny és allergiás lesz. Úgy mondjuk, szenzitizálódik.

Az allergiásoknak akár nyaralási tanácsként is lehet javasolni, hogy pollenmentes úticélt válasszanak?
Igen, feltétlenül. Egy külföldi, mindössze két hetes út is, nem csak a pihenéssel, kikapcsolódással segíthet, hanem a különböző pollenkoncentrációk miatt a tiszta levegővel is.

Végül, ha három dolgot köthetne az emberek lelkére az allergiával kapcsolatban, mik volnának ezek?
Az első és legfontosabb, hogy időben, megelőzésképpen kezdjék el használni az antihisztaminokat. Másrészt ne kerüljék a kezelést és a gyógyszert. Ne akarjanak inkább szenvedni azért, hogy elkerüljék gyógyszert, mert ez pont az allergia esetében, ami inkább generalizálódni szokott, nem jó taktika. Végül pedig azt mondanám, hogy ne elégedjenek meg a régi készítményekkel, hanem ragaszkodjanak ahhoz, hogy megkapják a számukra legalkalmasabbat és legkorszerűbbet, és ezért mindig menjenek el a szakorvoshoz.

 

 

Allergia ellen -- biorezonanciával

 

Manapság a szénanátha, a különböző pollenallergiák és az allergiás légcsőhurut a leggyakoribb betegségek közé tartoznak. A gyógyszerek csak ideiglenesen enyhítik a tüneteket, és mellékhatásaik vannak.

Az allergia gyógyszeres kezelésének mellékhatásai közül a leggyakoribbak az álmosság, fáradtság, bágyadtság, amelyek az embert éppúgy akadályozhatják a rendes hétköznapi élet folyamán (munkában, tanulásban), mint az allergia tünetei. Az allergia orrdugulással, orrfolyással, tüsszögéssel, szemviszketéssel, könnyezéssel, torok- és fülviszketéssel, szűnni nem akaró köhögéssel, nehéz lélegzéssel, fulladással jár. A biorezonancia-kezeléssel gyógyszerek alkalmazása nélkül is tartós tünet- és panaszmentesség érhető el.

Az allergia az immunrendszer megváltozott reakciókészségét jelenti. Valamennyi élő szervezet rendelkezik elektromos mezővel, tehát mágneses mezővel is. Az elektromágneses rezgések életünk fontos szabályozói. Jelentősen befolyásolják hormonműködésünket, anyagcsere-folyamatainkat, növekedésünket, viselkedésünket. Az egészséges sejtek más frekvenciatartományú rezgéseket bocsátanak ki, mint a betegek. Az erőtérváltozások tehát képesek az anyagi struktúrákat befolyásolni, ezért az elektromágneses jelzések megbonthatják az egyensúlyt, így a szervezet megbetegedhet. Például kialakul az allergia. A biorezonancia mérőberendezés képes a szervezet elektromágneses rezgéstartományát kimutatni, és kedvezően befolyásolni. A biorezonancia alkalmazása az allergiás betegségek gyógyítása során kiváló hatékonyságot mutat.

A biorezonancia-kezeléssel először is kimutathatók az allergén- és reaktívanyagok, mivel a biorezonancia érzékelő berendezés mikroimpulzusok formájában kérdéseket tesz fel a szervezetnek, amelyek eljutnak minden egyes sejthez, és azok válaszolnak. A válaszok alapján megkeresi vannak-e kóros információk, „túlkapások”, amelyeket kiszűr és korrigál. A hagyományos bőrtesztek helyett (fájdalommentesen!), a biorezonancia-berendezés nagyon érzékeny elektrodinamikai vizsgálatokkal mutatja ki azokat az anyagokat, amelyekre az emberi szervezet allergiás vagy túlérzékeny.

Sőt, segítségével kimutathatók olyan allergének is, amelyeket a hagyományos tesztekkel nem sikerül megtalálni. A gyógyszeres kezelések a panaszokat általában csak átmenetileg enyhítik, a gyógyszer elhagyása után azok visszatérnek. Ellentétben a biorezonancia-kezelésnek köszönhetően pl. a szénanátha és pollenallergia a betegek nyolcvan százalékánál tartós tünet- és panaszmentesség érhető el.

A biorezonancia-kezelés rendszere érzékenyebb allergén- és reaktívanyag-kimutatást tesz lehetővé, nincsenek mellékhatásai, bármilyen más terápiával kombinálható, és ez az eljárás teljesen fájdalmatlan.

Az már korábbról ismeretes volt, hogy a buckygolyók hatékonyan semlegesítik a biológiai rendszerekre veszélyt jelentő reaktív oxigéngyököket. "A C60 elektron-affinitása rendkívül nagy, ezáltal könnyűszerrel magához ragadja az elektronokat, s ártalmatlanítja a szabadgyököket" - magyarázza James Cross, a connecticuti Yale Egyetem fulleréneket kutató vegyésze.

Megelőző kísérletekben kimutatták, hogy a buckygolyók képesek például idegsejteket megvédeni az oxigéngyökök okozta károsítástól. Chris Kepley-t, a Virginia Commonwealth University immunológusát az a kérdés kezdte foglalkoztatni, hogy vajon az immunrendszert is kihúzzák-e a bajból a szénlabdácskák. Együttműködésben a szintén a Virginiához tartozó Luna Innovations nanotechnológiai céggel, az apró gömbök módosított változatainak hatását tesztelték emberi sejteken és egereken. Bár az általuk végrehajtott szerkezeti módosítások részleteit pillanatnyilag még titokban tartják, annyit elárultak, hogy sikerült javítaniuk a fullerének működési sajátságain olyan oldalláncok hozzákapcsolásával, amelyek megnövelik a részecskék oldhatóságát. Továbbá, noha egyes kutatások felvetették a buckygolyók esetleges toxicitását, Kepley-ék a módosított részecskék esetében semmiféle nemkívánatos hatást nem tapasztaltak.

A kísérletek során az immunrendszer kötelékébe tartozó ún. hízósejteket - buckygolyók jelenlétében, illetve azok nélkül - az allergének, például a pollen hatását jól imitáló részecskékkel ingerelték. Ha az ingerlés buckygolyók jelenlétében történt, a hízósejtek 50-szer kevesebb hisztamint bocsátottak ki - ez az anyag felelős számos gyulladásos folyamatért, valamint a légutak asztmás beszűküléséért -, és további 30-40, az allergiás válaszban szereplő jelmolekula leadása gátlódott. A buckygolyókkal beoltott egerekben szintén jelentősen csökkent az allergénhatásra felszabaduló hisztamin mennyisége, ahogy arról a csoport Journal of Immunology-ban megjelent beszámolója tájékoztat. A kezelésben nem részesült egerekben gyakrabban tapasztalták a testhőmérséklet esését, amely az anafilaxiával, vagyis egy esetenként akár percek leforgása alatt halálhoz vezető, súlyos allergiás válasszal összefüggésben lép fel.

Brian Lipworth, a skóciai Perth Királyi Kórház allergológus szakorvosa azonban arra figyelmeztet, hogy a hisztamin távolról sem az egyedüli tényező az allergiás reakciókban. Ugyanakkor fokozott figyelemmel fogja kísérni egy esetleges klinikai kipróbálás eredményeit: "Potenciálisan érdekes megközelítés - a továbbiakkal pedig meg kell várnunk, mi történik majd, ha önkéntes emberi alanyokon tesztelik ezeket a részecskéket."

Hogy a buckygolyók pontosan miként gátolják a hízósejteket a hisztamin felszabadításában, az nem világos. "Igazából azt sem tudjuk, mi váltja ki a hisztamin leadását" - vallja be Kepley -, "csak annyit látunk, hogy a reaktív oxigéngyökök szintjének emelkedése párhuzamos a hisztamin-leadás intenzitásával." A csoport feltételezése tehát az, hogy a szabadgyökök felszámolása egyben az allergiás válasz kialakulását is megakadályozza. Az antioxidánsokat általában hasznosnak tartják allergia ellen, de azt senki sem gondolja, hogy egyedül megoldják a problémát.

Az ötlet, hogy nanorészecskékkel védekezzünk az allergia ellen, már önmagában is teljesen új megközelítést hoz a kutatásba - szól elismerőleg Kepley-ék munkájáról Clifford Bassett, az Amerikai Allergia-, Asztma- és Immunológiai Akadémia klinikai immunológusa. "Olyan, hogy nanoimmunológia, egészen pár évvel ezelőttig nem is létezett" - teszi hozzá. Kepley bízik abban, hogy eredményeik új lehetőségeket nyitnak az allergiás és autoimmun betegségek széles körének terápiájában. Jelenleg azoknak az anyagi forrásoknak az előteremtésén fáradozik, amelyek lehetővé teszik majd a buckygolyók tüneteket enyhítő potenciáljának klinikai kipróbálását egyebek között szénanáthában, asztmában és sclerosis multiplexben szenvedő emberi alanyokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiaellen.blog.hu/api/trackback/id/tr598228978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.