Allergia ellen mit érdemes tenni, ha már kipróbáltunk sok gyógyszert és csodaszert? Vagy nem akarjuk végig járni a szenvedés útját? Ha kíváncsi vagy itt megtudhatod mi a megoldás az hogy élsz-e vele az már a Te dolgod...

Allergia ellen megoldások

Hat módszer allergia ellen

2016. január 03. - Tudaseso

Tavasztól őszig egyre több ember életét keserítik meg az allergiás panaszok. Ma már számos spray, csepp, tabletta és természetgyógyászati eljárás létezik ezek enyhítésére. De vajon melyik a legmegfelelőbb?

 

3. Kortizon orrspray

Erős szénanátha esetén ez a szer a leghatásosabb. A receptköteles készítményekben erősebb hatóanyagok találhatók, a recept nélkül kaphatókban gyengébb koncentrátum van.

Előny: gyorsan (kb. 1-2 órán belül) és megbízhatóan segít. Elég napi 1-2 befújás. A kortizon csak lokálisan hat, így normál használat esetén (4–8 héten keresztül) szinte egyáltalán nincs mellékhatása. 6 éven felüli gyermekeknek is adható.
Hátrány: nincs.

4. Kromoglicinsav

Megakadályozza, hogy a védekező sejtek kibocsáthassák a hisztamint. Akut esetben nem alkalmazható gyógymódként, mert nagyjából 14 napig tart, míg teljesen kifejti hatását. A kromoglicinsav szemcsepp, orrspray és inhaláláshoz használható adagoló spray formájában kapható.

Előny: nagyon kíméletes, hónapokig használható, és allergiás asztma esetén is bevethető.
Hátrány: naponta lehetőleg ugyanabban az időpontban alkalmazd, különben nem megbízható a hatása. Komoly szénanáthás panaszok esetén nem elég erős.

 

5. Szénanátha-spray

A citromos-birsalmakivonatos spray gyengéden, de hatékonyan segít, ugyanis összehúzza a nyálkahártya pórusait, így enyhíti a szénanátha tüneteit.

Előny: természetes szer.
Hátrány: Az orrban enyhe égető érzést válthat ki.

 

 

  1. Cink-hisztidin kapszula

Napi 15-25 mg cink-hisztidin kapszula enyhíti az allergiás reakciókat, különösen a szem égő érzését és a viszketést.

Előny: Kevesebb (vagy egyáltalán semennyi) anti-hisztamint és más gyulladáscsökkentő gyógyszert kell bevenni.
Hátrány: A hatékonysághoz rendszeres szedés szükséges.

Gyógyszer helyett orrdugasszal küzdene az allergia ellen egy magyar feltaláló. A speciális filteren áthaladó levegő a tüneteket kiváltó anyagoktól megtisztítva jut a szervezetbe, vagyis ezzel megelőzhető az allergia. Ráadásul ez semmiféle mellékhatással nem jár. A feltaláló nem bízik állami támogatásban, így maga kezdte meg az orrdugasz gyártását, a forgalmazásra külföldről is van érdeklődő.


 

- Honnan gondolta, hogy ilyen módon lehet majd megelőzni az allergiát, amikor évekkel ezelőtt nekilátott a kutatásoknak?

Vajai László:
- Légúti allergiáról van szó. Azok a korábban is ismert megoldások ilyen-olyan mellékhatásokkal járnak, és ráadásul a fizikális anyagáramlást nem szünteti meg. Az alapvető ok-okozati összefüggést nem szünteti meg. Kicsit talán olyan hasonlattal tudnék élni, mint például amikor fáj a fogunk, beveszünk egy fájdalomcsillapítót, viszont a gyulladás ugyanúgy megmarad. Hasonló gondolatmenetből gondoltam arra, hogy próbáljuk meg a megakadályozni a bejutását az allergéneknek a szervezetbe.

- Ez az orrdugasz egy filter.

Vajai László:
- Ez egy speciális szivacs filter, ami század gramm súlyú.

- Ez milyen módon képes megkötni az allergiát okozó anyagokat?

Vajai László:
- Kettős szerkezeti sajátossága van. Az egyik, hogy gyakorlatilag nem gátolja a levegővételt. Ehhez az szükséges, hogy ezek a cellaméretek, ami egyébként több cellaméretből lett kiválasztva a vizsgálatok során, 700-800 mikronos nagyságrendűek. Ebből az következne, hogy a pollen-, porszennyezés stb. akadálytalanul ezeken a résméreteken át tud jutni. Ez akkor igaz lenne, ha ez egy lineáris rácsszerkezet lenne, de mivel a barlangoknak a rendszere ebbe a filterbe több százas vagy ezre nagyságrendű, a cirkuláció a barlang-falazatokon ejti csapdába a port, pollent, allergént.

- Magyarán eltévednek egy labirintusban a porszemcsék.

Vajai László:
- Ezeknek a celláknak a belső falazata nem tükörsima, hanem mikrobarázdás belső recézete van, és ezekben tudnak ezek az apró por, pollenek stb. a cirkulációs tévelygéseik útján csapdába esni. Viszont akadálytalanul át tud jutni a kvázi tiszta levegő.

- Valamilyen vegyi anyagot tartalmaz, vagy esetleg hagyományosan hasonló szűrésekre alkalmazott anyagot, szenet, ilyesmit ez a szűrő?

Vajai László:
- Volt ilyen gondolatom a szabadalom alapgondolatában, de mivel ez a filter olyan pici, hogy nagyon kis szemcsemennyiségű aktív szenet tudnánk benne elhelyezni, aminek ez a szűrő a hatékonyságát - gondolok szénmonoxidra vagy egyéb kémiai szennyezésre, nem igazán domináns. Ezért klinikai javaslatra ezt a próbálkozást, hogy valamilyen egyéb aktív kémiai anyagot helyezzünk a filterbe, elvetettük.

- Magánál az alkalmazásnál - ahogy mondta, voltak már kísérletek is - nem zavaró egy ilyet fölhelyezni, esetleg nincs meg az a veszélye, vagy ha az ember ezt el tudja úgy távolítani, hogy kifújja, akkor esetleg be is tudja szippantani?

Vajai László:
- Klinikailag lettek ezek a méretek meghatározva. Egy elég nagy számú ultrahangos vizsgálati eredmény rendelkezésre áll. Mivel az alsó orrüregnyílás a legnagyobb és utána csak szűkület van, illetve amikor a bal- és jobboldali fél orr járat összetalálkozik, ott van egy átmeneti központi nyílás, viszont ez nem nagyobb. Ezek a méretek ehhez vannak igazítva. Úgy szól a javallat, hogy ezeket a filtereket az orrüreg alsó nyílásába kell helyezni, és csak addig, hogy ne látszódjék.

 

Tavasztól őszig egyre több ember életét keserítik meg az allergiás panaszok. Ma már számos spray, csepp, tabletta és természetgyógyászati eljárás létezik ezek enyhítésére. De vajon melyik a legmegfelelőbb?

A jó idő beköszöntével egyre több virágzó fa, bokor és fűféle pollenje kerül a levegőbe. Ez sokaknál orrfolyást, könnyezést, szemviszketést és fejfájást, sőt, súlyos esetben lázat okoz.

Az aprócska pollenszemcsék a levegővel együtt bejutnak az orrba és a torokba, ráragadnak a nyálkahártyára. A tüsszentésekkel a test kétségbeesetten próbál megszabadulni tőlük, de sajnos eredménytelenül. Ekkor beindul a következő folyamat: a speciális védekező sejtek elkezdik termelni a nyálkahártyában a „gyulladáshormont”, a hisztamint.

Ezeket inkább kerüld!
A megfázás esetén használatos nyálkahártya-lelohasztó szerek nem alkalmazhatóak szénanáthára. Néhány hét alatt ezek annyira kiszárítanák a nyálkahártyát, hogy egyáltalán nem lenne képes váladékot termelni. Ezzel viszont a szem és az orr elveszítené legfontosabb védelmi rendszerét a fertőzésekkel szemben. Ezért a hagyományos szemcseppeket és orrcseppeket legfeljebb 2–4 napig használd, és csakis alacsony dózisban (napi egyszer-kétszer).

Ennek következtében a sejtek több folyadékot tárolnak el, megduzzadnak, majd az orr folyni kezd, a szem könnyben úszik. Minden panaszra meg lehet találni a megfelelő célzott gyógymódot. Fontos, hogy a szénanáthát nem szabad félvállról venni, különben könnyen allergiás asztma lehet belőle.

1. Anti-hisztamin spray és csepp

Az anti-hisztamin olyan hatóanyag, amely hasonlít a szervezetben található hisztaminhoz. Pontosan ott vannak rajta a kötési helyek, mint a hisztaminon. Így a hormon már nem tud a nyálkahártyához kapcsolódni, tehát megszűnik a hatása. Ennek köszönhetően a nyálkahártya nem duzzad meg, és nem termel annyi váladékot.

Előnye: gyorsan (10-20 percen belül) és helyben hat, a szemben vagy az orrban. Nem okoz fáradtságot.
Hátránya: A hatóanyagok irritálhatják a nyálkahártyát vagy allergiát válthatnak ki. A szemcseppben lévő tartósítószer a hetekig tartó használat miatt megtámadhatja a szaruhártyát és kiszáríthatja a szemet.

2. Anti-hisztamin tabletták

A véráramba kerülve mindenhová eljutnak a testben. A hatóanyagok nem tesznek fáradttá, ezért a tablettákat napközben is nyugodtan be lehet venni. Ha főként délután és este zavar az allergia, akkor használhatsz másféle készítményeket is, olyanokat, amelyek álmosítanak és megkönnyítik az elalvást (pl. gyerekeknél).

 

 

Előnye: megbízható és gyorsan (kb. 30 percen belül) hat, gyakran elég belőle napi 1 tabletta. Gyerekek számára szirup formájában kapható (kellemesebb, mint az orrspray vagy a szemcsepp).
Hátránya: Ha más tablettákkal kombinálod (pl. magas vérnyomás elleni gyógyszerekkel), megváltozhat a hatása.

Allergia

Amikor többet tüsszög az átlagosnál és viszket a szeme, azonnal felmerül a gyanu, lehet hogy Ön allergiás? Ekkor elmegy a körzeti orvoshoz, jobb esetben a természet gyógyászhoz vagy a Móra intézetbe. Az allergia egyik fő tulajdonsága, hogy mivel minden ember különböző, ezért a gyógymódok, amelyek a szomszédnak beváltak, nos - azok nekünk biztosan nem segitenek.


 

 

Általános érvényü megállapitásaink:

Az allergiát okozó anyagok száma soha nem csökken, csak növekszik. Maga az allergiás vizsgálat, mikor bejuttatnak a testbe 2o-3o allergén anyagot, kiválthatja ujabb allergia kialakulását a terhelés hatására.  Ezért olyan vizsgálatot válasszon, mely semmilyen anyagot nem juttat be a szervezetébe. (Nem tüszúrásos.)


Az allergiás tényezők egymásra is nagy hatással vannak. Például, ha valaki pollen allergiás, és olyan helyre kerül ahol magas a légszennyezés, akkor sokkal erősebb allergiás panaszoktól szenved.


Most jönnek a JÓ dolgok. Allergia szempontjából nemcsak a rossz környezeti hatások adódnak össze, hanem a különféle kezelések jótékony hatásai  IS !
 

 

Hasznos praktikák.

 

3-an kipróbáltuk a ZÉRÓ Diétát. Csak a neve félelmetes. Lényege az, hogy a gyomrunk elöbb-utóbb érzékennyé válik néhány anyagra. (Ki ne ismerné azt a tényt, hogy az emberek egy bizonyos kor után nem tudják megemészteni a tejet,  egy laktóz bontó enzim hiánya miatt.)  A Zéró diéta csak ezekre a gyanus ételekre vonatkozik.

Vajon hogyan állapitsuk meg,
mely ételekre érzékeny a gyomrunk?

 

Otthon is elvégezhető módszer:

Vezessen 2 hétig naplót az elfogyasztott ételekről és jegyezze be azt is mikor volt rossz közérzete, gyomorémelygése, fejfájása, haspuffadása. Keresse meg, mely ételek szerepeltek ezeken a napokon. Nem olyan ételre kell gondolni mint a Paradicsomos töltött káposzta, hanem egyszerü alkotó elemekre.  Tej, liszt, (ha kalácsot tésztát kenyeret evett, pipálja be a lisztet) csokoládé, tojás, paradicsom,  azokat figyelje amik gyanúsak.  (Belgyógyászok is gyakran használják ezt a módszert, csak a kórházban ennél drasztikusabban.)

Egy másik lehetséges módszer a Móra terápia.
A terápia elött nem szabad enni és nem szabad kávét fogyasztani. A természetgyógyász egy mágneses rezonancia mérő műszer és néhány fém érzékelö segitségével beméri, hogy mely anyagok esetén változnak meg az Ön testének mágneses paraméterei.  Igy nemcsak az ételeket, de a vegyi anyagokat , az állatszőröket és több allergén anyagot is be tudnak azonositani.

 

Ezután jön a diéta.  A tiltó listán szereplő ételeket TILOS enni 3 hónapig. De ezeken kivül minden mást ehet szabadon. Ha látványos eredményt szeretne elérni, akkor ezt a szabályt minden nap szigorúan be kell tartania.

 

Kipróbáltuk.

Első páciens (Gyöngyi) liszt és tojás érzékeny.  Mivel jelentös súlyfelesleg is van az önként jelentkezön, igy ő a liszt, tészta és kenyér mentes diétát elég jól birta, rizst és burgonyát evett liszttartalmú ételek helyett. Fogyni nem fogyott, de a böréről teljesen elmúltak a pattanások és a piros bör érzékenység.  A kúrát egy év múlva ujra megismételte. (Önként!)

 

Második páciens (Levente) ,  légúti allergia, asztma jellegü. Nála burgonya, paradicsom és fekete tea „túltengést „ állapitottak meg a Móra intézetben.  (Gyorsétterem jeges tea sültkrumpli ketchup menü minden nap.)  Ö is 3 hónapig birta a Zéró diétát kitartóan. A kúrát ajánlatos tavasszal elvégezni, mert amikor már az allergiás szezon elkezdődik, a panaszok miatt az emberek  hamarabb feladják....


 

Utoljára én maradtam. Nekem tej, liszt, hús  és tojás érzékenységet mutatott a müszer. Tejböl csak kefirt és Pannonia sajtot engedélyezett  a szigorú néni. Kenyér és tészta helyett pedig rizst és burgonyát.  Húsokból csak kevés csirkemellet grillezve.  Talán az enyém volt a legnehezebb. Én a 3 hónap alatt 3 kg-ot fogytam, és amint elkezdödött a füzfa virágzása elkezdtem homeopátiás gyógyszert szedni . Igy együtt a két módszer segitett , hogy ne kelljen erösebb gyógyszert pl. Zirteket használni, mely szédülést és fejfájást okoz.

 

A kúra költségei:  Ha a vizsgálatot a Móra intézetben végzik, várható költsége 12- 15.ooo FT. Utána, ha kér mágneses kezelést, ez alkalmanként 5.ooo Ft.  Segiti a gyógyulást, de nem feltétlenül szükséges.  ( Sokkal olcsóbb a Biorezonancia, mely azonos elveken alapszik, és több mint egy allergia vizsgálat. Minden szervre kiterjed.)


A diéta költségei:  Kevesebbet fog étterembe és McDonaldsba járni, helyette inkább zöldséget és gyümölcsöt vásárol, valószinüleg megtakaritása lesz anyagi téren!

Ha van rá lehetösége, járjon el szaunázni. Segíti a szervezet tisztulását.  A legtöbb edzöteremben napijeggyel is látogatható.  Egyéb méregtelenités lehetőségek melyeket érdemes kipróbálni.


Kecsketejjel az allergia ellen

A legújabb kutatások szerint a parlagfű okozta allergiát jól lehet kezelni a kecsketejjel, ugyanis az állat vérében a lelegelt növény allergén anyagai hatására ellenanyag képződik – számol be a Somogyi Hírlap.


A kecske nem válogatós, szinte minden növényt, így a parlagfűt is megeszi. Az orvostudomány már régóta ismeri a kecsketej jótékony - így például immunerősítő - hatásait. A népi gyógyászatban is alkalmazták, például a tbc ellen. Hivatalosan gyógyszerként - így a parlagfű-allergia ellen sem lehet felírni - mivel nem lehet garantálni, hogy a kecsketejben mindig megfelelő mennyiségű ellenanyag legyen – írja a lap.

A kutatás eredményei a somogyiaknak is jó hír, mivel a megye a parlagfűvel legfertőzöttebb területeknek egyike. Itt él a legtöbb parlagfű-allergiás és pollen érzékeny ember.

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiaellen.blog.hu/api/trackback/id/tr28228970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.