Allergia ellen mit érdemes tenni, ha már kipróbáltunk sok gyógyszert és csodaszert? Vagy nem akarjuk végig járni a szenvedés útját? Ha kíváncsi vagy itt megtudhatod mi a megoldás az hogy élsz-e vele az már a Te dolgod...

Allergia ellen megoldások

Leggyakoribb allergének

2016. január 03. - Tudaseso

Milyen anyagok, tényezők válthatják ki az allergiás tüneteket? Melyek a leggyakoribb allergének?

Az allergiás betegbe bejutó idegen anyagot, amely kiváltja az allergiás reakciót, allergénnek nevezzük. Ezek az allergének a nem-allergiás emberben nem váltanak ki túlérzékenységi reakciót. Az allergéneket az alapján csoportosítjuk, hogy milyen úton jutnak be a szervezetbe:
      1) Inhalatív allergének: környezetünkből belélegezve az orrüregben és a tüdőben váltanak ki allergiás reakciót. Egész évben jelen vannak a levegőben a háziporatka, penészgombák, állati szőrök, madártoll, foglalkozási anyagok (pl. liszt) Az év különböző - hosszabb-rövidebb időszakában -, azaz szezonálisan fordulnak elő a bizonyos fák, füvek gyomok virágpora (pollen). Ezek tél végétől október közepéig vannak jelen a levegőben. A leggyakoribb pollenallergének a következők: a parlagfű, mogyoró, nyírfa, rozs, feketeüröm, pázsitfűfélék, stb.. A legkorábban, márciustól a fák, később májustól a füvek, júniustól a gyomok virágpora kerül a levegőbe. Az egyes növények virágzásának idejéről a pollennaptár segítségével tájékozódhatunk.

2) Kontakt allergének: a bőrrel érintkezve váltanak ki allergiás reakciót, leggyakrabban csalánkiütést, ekcémát. Ilyen allergének lehetnek a különböző vegyszerek, illatszerek, fémek (nikkel, króm), gumi, stb. Bár nem sorolható közvetlenül a kontakt allergénekhez, de a bőrbe jutva okoznak allergiás reakciót a különböző rovarok, mérgező növények csípése során bejutó allergének (lásd. rovarcsípés allergia).
      3) Táplálék allergének: leggyakrabban az ételekben levő fehérjék (tej, tojás, szója), illetve gyümölcsök, gomba, stb. válthatnak ki különböző allergiás tüneteket: csalánkiütést, gyomor-bélrendszeri tüneteket, sőt asztmás tüneteket is okozhatnak. Az ételekben levő adalékanyagok, színezékek, tartósítószerek is ide sorolhatók. Szintén a gyomor-bélrendszeren keresztül vezethetnek allergiás reakcióhoz a különböző gyógyszerek (bizonyos antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, egyéb gyógyszerek, pl. penicillin-, szulfonamidszármazékok, stb.). A súlyos tünetekkel járó anafilaxiás sokkot a leggyakrabban gyógyszerek okozzák.
      4) Nemcsak különböző anyagok, de egyéb környezeti tényezők, fizikai hatások is vezethetnek allergiás reakció kialakulásához. Ilyenek pl. a fizikai terhelés (főleg asztma esetében), időjárási tényezők, frontok, meleg- vagy hidegallergia, a napallergia.
      5) Nem allergének, tehát nem váltanak ki közvetlenül allergiás reakciót, de az allergiás tünetek megjelenésében, vagy súlyosbodásában fontos tényezők lehetnek különböző környezeti ártalmak (lásd. légszennyeződés, cigarettafüst), és testi-lelki állapotok (stressz, erős érzelmek, indulatok, fertőzés, betegség, hormonális és anyagcsere változások) (lásd. multifatoriális betegség).

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiaellen.blog.hu/api/trackback/id/tr608228914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.