Allergia ellen mit érdemes tenni, ha már kipróbáltunk sok gyógyszert és csodaszert? Vagy nem akarjuk végig járni a szenvedés útját? Ha kíváncsi vagy itt megtudhatod mi a megoldás az hogy élsz-e vele az már a Te dolgod...

Allergia ellen megoldások

Szerepet játszhatnak-e lelki tényezők az allergiás tünetek kialakulásában?

2016. január 03. - Tudaseso

Igen. Az allergia úgynevezett pszichoszomatikus betegség. Ez azt jelenti, hogy a tünetek kialakulásában, lefolyásában, súlyosságában a betegség testi (biológiai, genetikai) alapjain túl pszichoszociális (lelki, és környezeti/társadalmi) tényezők is közrejátszanak (lásd. multifatoriális betegség). Különösen az asztma esetében figyelték meg, hogy erős érzelmek, indulatok, stressz, családi környezet fontos szerepet játszhatnak a tünetek kiújulásában. Bizonyos személyiségvonások esetén (pl. félénk, visszahúzódó, szorongó személyeknél) gyakrabban fordul elő az asztma.
      Bizonyára Ön is tapasztalta, akár mint "gyakorló" allergiás, akár allergiás rokonai vagy ismerősei között, hogy az allergiaszezonban vagy allergiás tüneteinek fennállása idején a viselkedése is megváltozik: ingerlékenyebb, feszültebb lesz, fáradékonyságról, álmosságról, koncentrációs zavarokról panaszkodik. Sőt az allergiás problémához komolyabb pszichés tünetek is társulhatnak: lehangoltság, depresszió, szorongásos zavarok, alvászavar, tartós fájdalomtünetek és fáradtság. Ezek a problémák tovább súlyosbítják az amúgy is kellemetlen allergiás tüneteket, és az ezekkel való megbirkózást. Ugyanakkor fokozottabb veszélyeztetettséget is jelenthetnek az allergiás betegség szövődményeinek kialakulásában, a terápia nem kielégítő hatásosságában.
      A nemzetközi kutatások eredményei és saját vizsgálataink is igazolták, hogy az allergiás betegségekhez 20-40%-ban társulnak pszichés zavarok. Enyhébb, átmeneti lelki problémák pedig még ennél is nagyobb arányban jelentkezhetnek. Bár az előítéletek miatt még manapság is nehezebb - mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók részéről is - egy lelki tünetet felvállalni, mint egy testit, mégis az allergiás betegségben szenvedők meglepően magas száma megfigyelte, hogy a lelki problémák, - pl. stressz, munkahelyi vagy magánéleti konfliktusok - negatív hatással vannak az allergiás tünetekre. Legutóbbi felmérésünk szerint, melyben mintegy 900 allergiás beteget kérdeztünk meg, a betegek meglepően magas arányban jelöltek meg pszichés okokat az allergiás tüneteket kiváltó tényezők között (stresszhelyzeteket a betegek 16,4%-a, erős érzelmeket, indulatokat 10,2%-a). Számos beteg arról is beszámol, hogy az allergiás betegség megjelenését megelőzte valamilyen jelentős életesemény, pl. válás, munkahely-változtatás, stb. Az is említésre méltó, hogy a társuló pszichés problémák nemcsak a súlyos rohamokkal, állandó gyógykezeléssel és gyakori kórházi kezelésekkel járó allergiás betegségekben (pl. asztmában) gyakoriak, - mint a betegség "természetes" következménye, - hanem az olykor igen makacs, és kellemetlen szénanáthás, ekcémás, ételallergiás panaszok esetében is. Különösen olyan esetekben, ha az allergia a megfelelő antiallergiás kezelés ellenére sem javul megfelelően, vagy ha az allergiás háttér tisztázásában vannak gondok, nem sikerül az allergiát okozó tényezőt kimutatni. Ez leggyakrabban bizonytalan eredetű ételallergiás, gyógyszerallergiás, bőrgyógyászati allergiás panaszok esetében fordul elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiaellen.blog.hu/api/trackback/id/tr218228930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.